Az oldal pr sztrral ll kapcsolatban,ezrt csak azoknak tudjuk az e-mail cmt,s az msn cmt!
Az oldalrl SZIGORAN TILOS MSOLNI!!!!
Levesek
Bajor tormaleves
HOZZVALK:
1 szl torma (friss) 30 dkg liszt 5-5 dl tej s hsleves (leveskockbl) 2 dkg vaj fl citrom (leve) 5 dkg fstlt szalonna 1 dl tejszn cukor rlt fehr bors s 1 szelet pirts zszsalevl
ELKSZTS
A tormt megreszeljk, s citromlvel elkeverjk. Egy fazkban felolvasztjuk a vajat, s megpirtjuk benne a lisztet, majd hozzntjk a hslevest s a tejet. llandan kevergetve felforraljuk, s belekeverjk a reszelt tormt. Sval, borssal, cukorral zestjk, majd levesszk a tzrl, s melegen tartjuk. Az apr kockkra vgott szalonna zsrjt kistjk, majd a zsrjban megpirtjuk a pirtskockkat is. A tejsznt belekeverjk a levesbe, s felforraljuk, de nem fzzk tovbb. A szalonna- s kenyrkockkat a leves tetejre szrjuk, s zszsalevllel dsztjk.
A cukrot a vzben olddsig keverjk, majd a fahjat is hozzadva felforraljuk. Beletesszk a kimagozott cseresznyt, s puhra fzzk. A kukoricakemnytt 1 evkanl hideg vzben simra keverjk, majd a cseresznyhez adjuk, s sszeforraljuk. Hidegen vagy melegen, az tkezs vgn knljuk.
Varici
Elzszi mdra, vrsborral is kszthetjk: a cseresznyt fele-fele arny vzbe s borba keverjk, cukorral, sval zestjk, s kevs borssal megszrjuk. A tnyrokba pirtsszeleteket tesznk, erre ntjk a levest.
A narancshjat gyufaszl vkonysg szeletekre vgjuk. 5 dl vizet a cukorral s a kikapart vanliarddal felforralunk. Beledobjuk a narancshjat, puhra fzzk, majd kihtjk. Az epret megtiszttjuk, megmossuk. Felt turmixoljuk, szitn ttrjk, hozzadjuk a cukorszirupot a borral s a szegfszeggel, majd htben 4 rt llni hagyjuk. Tlalskor a maradk epret hosszban kettvgjuk, elhttt csszkbe helyezzk, s rntjk a gymlcss szirupot.
Varici
zesthetjk 1 darabka fahjjal, nhny szem kardamommaggal vagy citromhj-darabkkkal. Dszthetjk gy is, hogy minden csszbe tesznk egy citromkarikt vagy mentalevelet.
Ha minden magot el akarunk tvoltani, a szitn ttrs utn gzzel is tnyomhatjuk.
A hagymkat nagyobb darabokra vgjuk. A sonkt felkockzzuk. A vajat megolvasztjuk (vigyzzunk, ne barntsuk meg!), s 15 percig proljuk benne a hagymt. A liszttel megszrjuk, beletesszk a sonkt, s 3 percig kislngon proljuk, majd belentjk a hslevest s a bort. Sval, borssal, szerecsendival zestjk, s kislngon 40 percig fzzk. A tejsznt 3 rszben habb verjk. A levest tnyrokba szedjk, mindegyiknek a tetejre 1-1 evkanl tejsznhabot tesznk, s a hab kzepre pirospaprikt szrunk.
Varici
Szlv mdra is kszthetjk: bor helyett pilzeni srrel ntjk fel, a tejszn helyett pedig kefirt hasznlunk. Vegetrinus vltozat: sonka helyett fokhagymval bedrzslt, pirtott kenyrkockkat szrunk bele, a tykhsleves helyett pedig zldsglevessel ntjk fel.
A burgonyt meghmozzuk, s kis kockkra vgjuk. A vizet mly lbasba ntjk, beletesszk a leveskockt, a burgonyt, a zldfszeres csokrot, s sval, borssal zestjk. Lefedve felforraljuk. A forrstl szmtott 15 percig, kislngon fzzk. A zldcsokrot kivesszk, a burgonyt turmixoljuk. A reszelt szerecsendival megszrjuk, s szksg szerint jrazestjk. Tlalskor belekeverjk a szjaszszt. Mly tnyrokban vagy nagy csszkben adjuk az asztalra. Az aprra vgott zldfszerekkel megszrjuk.
nnepi fogss tehetjk, ha szrtott vargnyt adunk hozz. Ecetes csirkesaltt is adhatunk mell.