A rizst ss vzben 2 percig fzzk, majd hideg vzzel lebltjk, lecspgtetjk. A tejet a hosszban kettvgott, kikapart vanliarddal felforraljuk. Beletesszk a rizst, lefedjk, s puhra fzzk (akkor j, ha minden tejet magba szvott a rizs). A cukrot 2 evkanl vzzel felforraljuk, aranysznre karamellizljuk, majd a kerek kzep (savarin) formba ntjk. A formt addig forgatjuk minden irnyba, mg mindenhov eljut a karamell. Amikor a rizs puha, hozzadjuk a cukrot, a vajat s a tojsokat. vatosan sszekeverjk, s egy kis rszt a forma aljba simtjuk. Befedjk ananszdarabokkal, erre rizs kvetkezik, s a sort addig folytatjuk, mg a hozzvalk elfogynak. (A tetejre rizs kerljn!) Vgl meleg stben, vgzben kszre proljuk, s a formban hagyjuk kihlni. Amikor teljesen kihlt, tlra bortjuk. Hidegen knljuk.
Idt nyerhetnk, ha kifejezetten desszertekhez hasznlatos rizzsel ksztjk. Ezt a fajtt fzs eltt nem kell megmosni
A csokoldt lereszeljk. A vajat felolvasztjuk, majd a zsemlemorzsval s a cukorral kevergetve 5 percig fzzk, mg aranyszn lesz, a zsemlemorzsa pedig ropogs. A tzrl levve hozzadjuk a csokoldt, s kihtjk. Kivajazott porceln gymlcstortaformba simtjuk a csokis zsemlemorzsa felt, rtesszk a komptot, s a maradk zsemlemorzsval befedjk. A vajat elmorzsoljuk, ezzel megszrjuk, meleg stben 25 percig stjk, majd kihtjk. A tejsznt a cukorral habb verjk, s a stemnyre simtjuk. Mlnadzsemmel dsztve tlaljuk.
Cookies
HOZZVALK:
30 dkg tcsokold 40 dkg liszt 1 tasak lesztpor 22,5 dkg vaj 20 dkg barna cukor 18 dkg cukor 2 tojs 1 kvskanl vanliaaroma 1 kvskanl s
ELKSZTS
A csokit kis darabokra trdeljk. A lisztet s az lesztt tlba szitljuk. A puha vajat a kristlycukorral s a barna cukorral habosra keverjk. Akkor j, ha fnyes, sima masszt kapunk. Egyesvel hozzadjuk a tojsokat, a vanliaaromt, a lisztet, a st s a csokoldt. Kivajazott tepsire kis halmokat tesznk, s meleg stben kszre stjk. Akkor jk, ha puhk, s krmes a belsejk. Amikor ksz, grillrcson kihtjk.
Igazi cookie-formnk lesz, ha vzbe mrtott fagylaltoskanllal adagoljuk a tsztt a tepsire, majd kiss ellaptjuk.
A cseresznyebefttet lecspgtetjk, tlba tesszk, a likrrel lentjk, 2 rig llni hagyjuk, majd a levet lentjk rla. A mandult teflonban vilgosra pirtjuk. A tojsfehrjt csipetnyi sval kemny habb verjk. A mascarpont a tejsznnel, a tojssrgjval s a cukorral habosra keverjk, majd hozzadjuk a kkuszreszelket s cseresznyeszemeket. 3 evkanl likrs cseresznyvel sszekeverjk, majd vatosan a tojshabot is beledolgozzuk. Desszertestlkkba osztjuk, a mandulval megszrjuk, cseresznyeszemekkel dsztjk, 2 rra htbe tesszk, s csak utna tlaljuk.
Varici
Kszthetjk eperlikrbe ztatott eperrel is. Kkuszreszelk helyett pedig tehetnk bele aprra vgott, aszalt gymlcsket.