A citrom levt kinyomjuk, a bazsalikomot aprra vgjuk. A dit teflonban megpirtjuk, majd konyhai paprtrln hagyjuk kihlni. A rokfortot felkockzzuk, s felhasznlsig htbe tesszk. A tsztt ss vzben kifzzk, majd hideg vzzel lebltjk, s kihtjk. Az almt meghmozzuk, maghzt kivjjuk, hst felkockzzuk. Saltstlban a tsztt sszekeverjk az olajjal, a citromlvel, a zzott fokhagymval s a Gyros fszerkeverkkel. Hozzadjuk a sajtot, a dit, a felszeletelt gombt s az almakockkat. Bazsalikommal megszrjuk.
Varici Rokfort helyett mrvnysajtot is hasznlhatunk.
A fszerezshez 1 dl joghurt 1 citrom (leve) pirospaprika rlt bors s
ELKSZTS
A hst s a sajtot felkockzzuk. Az almt meghmozzuk, belsejt kivjjuk, hst kockkra vgjuk. A bannt meghmozzuk, felkarikzzuk. Az almt s a bannt citromlvel meglocsoljuk, hogy ne barnuljanak meg. Az endvik kls leveleit leszedjk, kemny belsejket kivgjuk, vgl aprra szeleteljk. Minden salthozzvalt tlba tesznk, nhny dibelet szrunk bele, s sszekeverjk. A szszhoz a joghurtot simra keverjk a paprikval, a citromlvel, s sval, borssal zestjk, vgl a saltra ntjk, s sszekeverjk.
Varici
Adhatunk mg hozz 1 kis ftt, aprra kockzott cklt, nhny fejessalta-levelet vagy galambbegysaltt. A joghurtos szsz helyett kszthetnk citrommal zestett majonzes ntetet.
Kitnen felhasznlhat hozz a maradk hs. A durvra vgott dibl nagyon sok salta tetejn mutat jl, s klnleges zt klcsnz a hidegkonyhai ksztmnyeknek.